2006. december 29., péntek

Gyermekbetegségek

Biztonsági szakértők és hekkerek megtalálták a Windows új operációs rendszerének első biztonsági réseit.


Nem sokkal a Windows Vista novemberi bemutatóját követően megérkeztek az első kritikus hibákat jelző hírek. Még december közepén jelezte egy orosz programozó, hogy a Vistában a jogosultságokat könnyű illetékteleneknek is átállítani.

Ugyanezt a bizonsági rést vette észre egy kaliforniai biztonsági cég. Sőt, írja a New York Times, öt további problémát is jeleztek a Microsoft felé. Az egyik kritikus hiba például az Internet Explorer új, 7-es verzióját érinti: a böngészőt használó netező gépe megfertőződhet, ha rosszindulató szoftvereket rejtő weboldalra látogat.

A Microsoft tájékoztatása szerint körültekintően kivizsgálják az eddig jelzett állítólagos hibákat. A szoftvergyártó cég ugyanakkor azt is jelezte, eddig nem kaptak jelentést olyan esetről, hogy a jelzett biztonsági réseket kihasználva tettek volna kárt valamelyik Windows-felhasználó gépében.

Jelenleg a Microsoft Vista nyilvános tesztelése zajlik. Az éppen a biztonságossággal reklámozott Vista végfelhasználói változatait jövő év elejétől kezdik meg árusítani világszerte.

Kíváncsi vagyok,tudják-e a nagyok maradék nélkül orvosolni a problémát,vagy rögtön kell majd egy Service Pack.Én ez utóbbira szavazok.De mivel a Vista-hoz egy kisebb erőmű kell,nem hiszem,hogy nálunk olyan nagyon elterjednének a legális változatok. ;)

3 megjegyzés:

htlecso írta...

Idő kérdése, amikor az XP befutott akkor relatíve ahhoz is erőmü kell. 512 mega RAM mellet egy 2 gigahertzes gépen teljességel használható a Windows Vita. Az ilyen jellegű cikkekkel az a bajom, hogy nem mond semmit. Minden egyes böngésző valamint oprendszer megjelenésekor napvilágot lát egy hasonló cikk. A biztonsági szakemberek feladata befoltozni amit a hekkerek megfúrnak. Ettől nem fogják kevesebben használni a Vistát. Egy éven belül sokan fognak váltani szerintem.

htlecso írta...

Nem enged anonímusz kommentelni ám a blogod csak szólok hogy így aki nem blogspotos az nem tud írni

Putyilov írta...

már enged :)
rábeszéltem,hogy ne legyen ilyen szigorú :)