2007. február 20., kedd

Együtt repülnek a volt ellenfelek


Falcon and Condor 07 néven nagyszabású, többnemzetiségű hadgyakorlat zajlik Peru északi részén, melyen részt vesz a US Air Force több alakulata is. A dél-amerikai országban szolgálatban álló Mirage 2000 és MiG-29 Fulcrum harcigépekkel együtt gyakorlatoznak az amerikai Légierő B-1 Lancer, F-16 Fighting Falcon, C-130 Hercules és E-3 Sentry gépek is. A négy naposra tervezett hadgyakorlatot követően a US Air Force gépei részt vesznek egy légibemutatón is a fővárosban, Limában.




A Hill légibázisról érkezett, a 34. századba tartozó F-16-osok főleg a Mirage-ok és a Fulcrum-ok elleni légiharc gyakorlási lehetőség miatt látogattak Peruba. A különböző típusok közötti légi párbajok révén lényegesen több tapasztalatot szerezhetnek a pilóták, mint amikor azonos gépekkel, egymás ellen gyakorolnak. A MiG-29-es ráadásul számos olyan országban (Irán, Észak-Korea, Szíria) rendszerben áll, melyekkel az amerikaiak számára konfliktushelyzet alakulhat ki akár a közeljövőben is, így különösen fontos a minél széleskörűbb megismerése.
A dél-amerikai kontinensen Peru az egyetlen ország, mely rendszeresítette az orosz gyártmányú MiG-29-eseket. Érdekesség, hogy Indiához hasonlóan párhuzamosan alkalmazzák a deltaszárnyú Mirage 2000 vadászgépekkel, a két típus ugyanis jól kiegészíti egymást. A Mirage főleg a nagy magasságú elfogások esetén alkalmazható jól, a Fulcrum pedig frontvadászként a közeli légiharcokban jeleskedik. A térségben az utóbbi időben egyébként teret hódítanak az orosz fegyverek, Venezuela és Brazília is számos harcigépet illetve helikoptert szerzett be, illetve Mexikó is tervezi Szuhoj vadász-bombázók vásárlását.

Nincsenek megjegyzések: